Vad fasen är genre egentligen?

De senaste dagarna har jag tvingats fundera egenom vad som exakt menas med genre-film. Jag hade själv först ingången att vissa definierade genrefilm enligt innebörden att det är tex skräck, vampyrfilmer och andra montserfilmer. Själv hade jag en liten bredare definotion, vilket var att genre-film är alla filmer som är tydliga i sin genre – och fungerar på en internationell marknad. Den var nog delvis rätt, men med undantaget att vissa genrer kräver väldigt mycket uppbackning av olika slag för att fungera på en internationell marknad – och vissa genrer fungerar knappat alls i vissa länder, eftersom dom är för smala – så det finns ingen riktig publik för dem där.

I förrgår så träffade jag en av de ansvariga för fantasi festivalen – och hon definierade genre, som filmer som inte är lika beroende av kända skådespelare – eftersom dom har en lojal publik (skräck fantaster letar efter skräckfilm oavsett vem som är med i den, med de som gillar breda komedier mer väljer film utifrån vilka som medverkar). Igår träffade jag dock en sales agent som definierade genrefilm, som filmer det går att göra en ”elevator pitch” på. För mig är det ju egentligen mer high concept-filmer. Men ska man hårddra det – och titta på kärnfrågan. Så handlar det egentligen om vilken typ av film som har en marknad internationell. Vilka filmer kan göras på en lägre budget, med okända skådespelare och fortfarande spela in sina pengar?

Där har marknaden ändrats ganska mycket de senaste åren. Sci-fi är helt klart den ”hetaste” genren här nere nu. Det är den genren som folk letar eftr mest. Dock är det avgörande att all VFX i en sci-fi film är av god kvalitet. Det finns massor av sci-fi som har så usla effekter att ingen vill ta i dem, trots att det är en ”het” genre. Action funkar också, men action är mer beroende av vilka som medverkar än vad sci-fi är. Delvis bereoe det på att action främst riktar sig till unga killar – och för att den ska anses som bredare så behöver man då även en känd skådespelare som lockar den kvinnliga publiken. (som en uttryckte det: För ett par som ska gå och se filmen så kommer killen gå att se den för att titta på explositionerna, medan tjejen går för att titta på den snygga skådespelaren).

Anyway, en annan genre som det är mycket snack om är naturligtvis skräck. Skräck är väl kanske de svåraste genren att avgöra om den är gångbar eller ej. Det verkar bero väldigt mycket på projekt. Helt klart är att skräck i form av gore osv, måste hålla sig på en väldigt låg budget för att vara intressant (jag skulle säga under $100 K). Medan skräck som lutar mer åt thriller kan ha lite högre budget (runt $500 K) – men inte allt för hög om den baserar sig på ett orginalmanus och/eller inte har superkända skådespelare.

Speak Your Mind

*