Cannesbloggen, 18 augusti 2011

Har nu äntligen fått säljrapporten för SKILLS. Den var väl inte riktigt vad jag hade hoppats på. Försäljningen var iofs helt i linje med vad jag hoppades på, men problemet är eftersläpningen med betalningar. Totalt har dom sålt filmen för ett värde av ca $148,000, men endast erhållit $45,000 av dessa ännu så länge – och från dessa pengar ska förutom deras arvode, det även avräknas 75% till marknadsföringsbudgeten (tills dess att den är ”recoupad”) och sedan ytterligare $25,000 för de förskott vi fick på filmen. Det betyder konkret att jag för den här redovisningsperioden (mars-juni) endast erhåller lite drygt $2,000, med andra ord lite drygt 13 tkr. Vilket inte blir så mycket pengar att plöja ner i utveckling av nya projekt. Jag får hoppas att det ser bättre ut när jag får nästa redovisning i slutet av Oktober (om jag får den i tid vill säga). Redovisningen från den hyr- och försäljning i norden ser inte mycket bättre ut den. Blir nog bara några enstaka tusenlappar, som bäst.

Det här blir ytterligare en sak att ta med som lärdom inför nästa gång man förhandlar med en säljagent och/eller distributör. Dels att se till att skapa ett sk ”collection account” så man är säker på att de siffror de redovisar stämmer. (jag vet ju inte om dom medvetet försenar utbetalningar eller om dom faktiskt själva inte erhållit betalning ännu). Dessutom bör man nog få till en klausul som sätter någon tidsgräns för hur länge det får dröja från det att dom skriver avtal med någon, tills dess att denna betalar. Jag är glad att jag gick på det där frukost seminariet i Cannes som hölls av Royalty International och som gick igenom just alla dessa bitar. Har överhuvudtaget kommit fram till att många frukostseminarier där nere var mer lärorika än jag först trodde. Blir nog att sikta på att försöka gå på fler sådana nästa år.

Speak Your Mind

*