Cannesbloggen, 11 maj 2011

Just nu sitter jag i cafeterien på Marche du film. Har precis avslutat mina två första möten. Dom gick över förväntan. Fick väldigt bra respons på koncepten jag pitchade och det känns helt klart som tog rätt beslut när jag vade att pitcha koncept snarare än att satsa på färdiga manus. Kan jämför tex med det ena bolaget jag träffade som hade manus dom bearbetat 4-5 ggr. Men där redan vid titeln hörda att det var lite svårt att placera i genre, målgrupp osv. Även om det naturligtvis ligge rmig i fatet att ha projekt där det inte finns färdiga manus, så är det ändå bättre i dessa sammanhang att tex ha ett kort synopsis och en pre-sale poster. Det gör att man snabbt kan sälja in filmens KÄNSLA. Vilken typ av film det är och sedan snabbt få en respons på det.

Det som annars främst ligger mig i fatet nu är att jag dels inte har några internationellt kända namn kopplade till projektet (vilket ju är nackdelen när det inte finns ett manus, det finns ju inget direkt fr en skådespelare att läsa och ta ställning till) – samt att jag inte kan redogöra exakt för finansieringen är tänkt. Det senare har dock inte direkt varit ett problem i dessa möten, då det ena var en tysk studio som via Tyska medien board kunde söka upp till 70% av finansiering på projekt de gick in i. Det andra bolaget från Holland hade egna investerare som de jobbade med – och dom hade dessutom kontakter som kunde hjälpa oss med att få fram internationellt kända skådespelare. Tyvärr var dom ”bara” av fem av våra sju projekt. (de romantiska komedierna gick bort).

Styrkan i projekten tror jag ligger i att dom först och främst är väldigt tydliga i sin genre och vad det är som utgör konceptet. Det gör oftast också att målgruppen är väldigt tydlig. Dvs man förstår till vem filmerna vänder sig, vilka som kan tänkas distribuera dem. Var och hur de kan tänkas visas osv. Dessutom är projekten ganska realistiska i termer av budget och vilket arbete som återstår. Jag tror faktiskt även att det är en fördel att ha projekt där andra kan komma in på ett sådant här tidigt stadium och kommentera och ge feedback. Det gör också att förväntningarna på dem blir lite annorlunda. Det jag främst vill ha av dem i första läget är ju inte pengar utan ett engagemang och intresse för projektet.

Nu är det ca 1,5 timme till mitt nästa möte som är på The Grand Hotel. Ska försöka få i mig något att äta och framförallt dricka) innan dess.
Har tagit en del kort och försöker få upp dem för publicering. Tyvärr har jag inte så mycket batteri kvar i datorn och bredbandet är ganska segt. Får se hur det går. Borde om inte annat komma upp senare ikväll – och om jag försvinner ett tag så vet ni varför… :-)

Speak Your Mind

*