börjar närma sig slutet…

Nu börjar det närma sig slutet på marknaden. Säljbolagen börjar allt eftersom droppa av och det blir mindre och mindre folk inne på själva marknden. Runt om på festivalområdet är det dock fortfarande lika mycket folk, men så slutar ju inte heller själva festivalen förens på söndag. Jag åker dock tillbaka redan på fredag (marknaden stänger på torsdag).

Gårdagen var helt okej. Jag träffade en hel del stora bolag, nästan lite för stora kanske man kan säga – eftersom reaktionerna jag mötte var att dom tyckte att mina projkekt – som ligger i budgetramarna under $2 miljoner – var lite för lågbudget för deras profil. Jag blir faktiskt inte riktigt klok på hur många av dessa bolag resonerar. Dom tänker sig att dom ska sälja filmerna för kanske runt $2 miljoner, men dom vill helst inte ha filmer som kostar under $5 miljoner – och vill sedan att producenten ska ordna resterande $3 miljoner från något annat ställe. Vem vill satsa $3 miljoner i en film som beräknas sälja för $2 mijoner? Jag förstår faktiskt inte matematiken – eller vilken typ av investerare dom tänker sig att producenten ska ha. Som det tex sätt ut tidigare i UK så har ju privata investerare iofs inte brytt sig så mycket om dom fått tillbka pengarna eller ej – eftersom dom har kunnat kvitta det mot skatten. Då är det ju klart ett annat läge. Men som det ser ut nu, så blir det ju främst då filmer som har finansierats via någon form av mjuka pengar som det finns någon form av lönsamhet i.

Anyway, här kommer lite bilder.

Promoethius
Reklam för Prometheus på tågstationen i Cannes…

Fintage
Solen kommer fram på terraassen på Grand Hotell, där jag blad annat hade möte med Fintage House (deras logga syns på en av balkongerna i bakgrunden). Fintage är ett av de bolag som bla sysslar med ”collection account management”. Dvs dom hjälper till med samla in pengar från de distributörer som producenten har ingått avtal med – och redovisar dessa sedan till alla ”intressenter” i filmen, så som tex investerare, samproducenter och skådespelare (de som har ”back-end” från filmen).

berusning
Stötte på några starkt berusade Filmcafé-människor utanför festivalpalatset…. om det är något råd jag ska ge till filmare som inte vill bränna broar i sin karriär, så är det väl att se till att ha ett mycket måttligt intag av alkohol. Man vill ju inte att dom kan tänkas komma att bli ens kunder får ett negativt intryck. Hela branschen bygger ju på fötroende. Det man ber om när man ber andra att satsa på de filmer man har, är att man ber om deras förtroende. Tänk dig själv hur orolig du skulle vara om du bad någon du inte hade förtroende om att tex vakta din plånbok. Inom film handlar det oftast om väldigt mycket större summor än vad man har i plånboken så då är förtroende ännu viktigare. Därmed inte sagt att det är fel att träffas över en öl eller mingla med ett glas vin i handen. Det sker hela tiden – men känner man att man inte kan kontrollera sitt alkoholintag på ett sådant sätt att man kan stanna innan man kort och gott blir dyngrak – då bör man nog låta bli. Själv försöker jag undvika alkohol så långt det går. Det stannar därför oftast vid just ett glas vin eller en öl.

mingel
Litet mingel på pavilliongen vid Swedish Film. Jag fattar grejen med det där att mingla, man stöter på människor man kanske aldrig skulle träffat annars, det är lite mer avslappnat osv – men jag tycker det är så ofantligt tråkigt. Inte att träffa nya människor, för det älskar jag. Men att trängas på en liten yta med allt för hög ljudvolym. Jag stannade i typ 5 minuter, men fick i alla fall stött ihop med en norsk producent som jag träffat tidigare och som jag ska följa upp samarbete med senare.

mingel2
Mer mingel i Pavillingerna mitt mot, här minglas det i Dubai och Turkiets pavillionger….

Pantiero
Folket strömmar mot Pantiero… gissar att det är gratis drinkar som lockar…

cafe
Det här är – till skillnad från överbefolkade mingel – mer min stil av njutning. Varva ner ensam på ett fik på stationen, med en kall öl och Croisssant… :)

hamn
Tillbaka vid Saint Raphael, utsikt nere vid hamnen…

Comments

  1. johannes says:

    Ola och Anders. Vilka lustigkurrar…

Speak Your Mind

*