Äntligen lite sol…

Så äntligen har regnet försvunnit och solen tittat fram (i alla fall tillfälligt). Jag sitter just nu på terassen på Grand Hotel och har precis haft ett möte med en investmentbyrå från UK. Ytterligare en ”top finansiär”, dvs de som satsar sina pengar enligt modellen ”sist in, först ut”. Dvs dom funkar lite som banker som fyller tillfälliga likviditetsproblem för att en produktion ska kunna komma igång, genom att skjuta till ca 10-15% av budget/finansiering och sedan ta provision från filmens försäljning. Det låter ju bra på pappret, men det är ju då frågan hur andra investerare ställer sig till att hamna längre ner i kön. Det känns som det mest är aktuellt för de fall där man har ett projekt som ligger hos en bra sales agent, som har tillfälliga likviditetsproblem – och därför inte kan ge en bra MG (minium garanti/förskott) – eller om man tex behöver ”cash flow” (likviditet) – för att kunna utnyttja en tax-credit i kombination med en film som främst består av pre-sales. Det blir annars ganska tydligt att det som är svårt att hitta här är investerare som vill sätta pengar i form av delägande. Visst man hittar ju tex post-production bolag som kan satsa delar av sitt arvode. Det finns ju även en hel del filmfonder osv – men dessa är ju ofta till för så kalla kvalitetsfilmer, dvs filmer som har en realistisk chans att hamna på en av de stora festivalerna. Hur som helst. Jag har nu i alla fall kontakt med tre olika ”topp finansiärer” om det skulle behövas – och det är ju alltid bättre att ha alternativ… :)

Speak Your Mind

*