Ok. Varit ett litet sommar uppehåll på bloggen nu. Tänkte ju egentligen fortsatt blogga här fram tills midsommaren för att sedan avsluta, men av olika anledningar så blev det inte så.

Anyway, jag har nu under sommaren följt upp de flesta kontakter. Påbörjat arbetet med en visumansökan inför en av filmerna som sannolikt kommer spelas in i New Mexico nästa år.

Det där med visumansökningar visade sig vara en ganska dyr och krånglig process. Jag fick, via min juristkontakt i Sverige, kontakt med en jurist i New York som specialcerat sig på att hantera sådana här ärenden. Dom tar en $2,500 ”retainer” (förskott typ) för att påbörja arbetet och har sedan ett fast arvode per timma som ligger på ett par tusen – så eftersom det är en lågbudgetfilm så kommer ganska mycket pengar från budgeten ryka här. Vilket är en av anledningarna till varför jag kommer behöva anlita folk på plats, snarare än ta med mig ett eget team. En annan anledning är att alla kostnader i New Mexico är ingår i deras ”tax credit” på 25%, vilket innebär att jag får tillbaka 25% av lönekostanden på för personer som bor där, medan personer från Sverige måste jag betala fullt för + resa boende och visumansökningar.

Det svåraste för mig med visumansökan har ännu så länge varit att kunna få ett trovärdigt intyg på att jag är ”ej utbytbar” dvs att jag besitter en kompetens som inte finns på plats (dvs jag är nödvändig för produktionen och konkurrerar inte med amerikanska jobb). Jag har fått be min mentor (som har bra meriter och ”credd” svenska branschen) skriva ett intyg åt mig och har fått intyg från SFI om att de stöttat några av mina tidigare projekt och att jag fått ett utbildningsstipendie från dem, har även samlat tidningsartiklar osv från de olika produktionerna jag gjort mm. Jag får hoppas att detta räcker. :-)

Under sommaren har jag annars mest fokuserat på att utveckla manus på de nya projekt som jag fick bra respons på i Cannes. Har bollat det fram och tillbaka med författaren som bor i San Diego (men nu är på semester i Sverige) – och även om vi ännu så länge bara har ett synopsis på 8 sidor, så känns det väldigt bra. Vi har ett bra koncept, bra och tight story och intressanta karaktärer. :)

När det gäller festivaler så har jag mer eller mindre nu bestämt att INTE åka till American Film Market i år. Det blir helt enkelt för dyrt och de pengarna är bättre att satsa på de projekt jag redan har intresse för och utveckla dessa och sedan satsa på antingen Berlin eller Cannes nästa år.

Så, ska försöka bli bättre på att uppdatera bloggen här framöver.

Hög med visitkort jag samlade på mig under Cannes…

Speak Your Mind

*